Koronawirus w Polsce. Kolejny zakład mięsny ogniskiem epidemii
Zakażenie koronawirusem wykryto u 37 pracowników zakładu mięsnego w Wielkopolsce. To kolejny zakład w Polsce, który stał się ogniskiem epidemii.
Koronawirusa wykryto u 37 pracowników zakładów uboju i rozbioru wołowiny w wielkopolskim Liskowie. Anna Napierała, zastępca dyrektora w kaliskim sanepidzie, poinformowała Polską Agencję Prasową, że produkcja nie została wstrzymana.
To kolejny zakład mięsny w Polsce, w którym u pracowników wykryto COVID-19.
Do tej pory ogniskiem epidemii stała się m.in. firma AMI z Mikstatu. Z kolei największym ogniskiem koronawirusa w Niemczech zostały zakłady mięsne Toennies.
COVID-19 pojawił się też w niemieckiej rzeźni bydła należącej do grupy Mueller w Birkenfeld. Tam ponad 90 z 250 pracowników uzyskało wynik pozytywny na obecność wirusa.
Z kolei w Polsce zakażenie wykryto m.in. u pracowników starachowickiej przetwórni mięsa Animex.
Ministerstwo Zdrowia poinformowało w poniedziałek o 619 nowych przypadkach zakażenia koronawirusem. Największym ogniskiem epidemii jest teraz województwo małopolskie (175), a zaraz za nim śląskie (98) i wielkopolskie (64).
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.