Koronawirus. Czy jedzenie chleba jest bezpieczne. Ekspert rozwiał wątpliwości
Koronawirus. Czy można zakazić się koronawirusem poprzez jedzenie chleba? Wirusolog dr hab.Tomasz Dzieciątkowski rozwiał wątpliwości dotyczące tego pytania. Zwrócił uwagę na zachowanie higieny.
02.07.2020 17:14
Koronawirus. Czy można zakazić się przez jedzenie chleba?
Liczba zakażonych koronawirusem w Polsce systematycznie rośnie. Eksperci przypominają o zachowaniu higieny, co ma uchronić przed zakażeniem koronawirusem. Społeczeństwo ma jednak wątpliwości dotyczące produktów spożywczych. Czy można poprzez ich zjedzenie narazić się na zakażenie?
Wątpliwości rozwiał mikrobiolog i wirusolog z Katedry i Zakładu Mikrobiologii Lekarskiej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego dr hab. Tomasz Dzieciątkowski. Był on gościem konferencji prasowej pt. "Czysty spokój". Jedno z zadanych pytań dotyczyło właśnie chleba.
- Chleb można podgrzać do 200 st. przez 2 minuty bez utraty jego właściwości - powiedział dr hab. Dzieciątkowski. Dodał, że produktów spożywczych nie trzeba kierować na kwarantannę. Przypomniał, że koronawirus w powietrzu utrzymuje się przez trzy godziny. - Produkty spożywcze można umyć, jeśli nie znajdowały się w opakowaniu. Nie trzeba ich dezynfekować. Skuteczna jest obróbka termiczna żywności w temperaturze minimum 65 st. C - dodał.
Koronawirus. Rośnie liczba zakażonych koronawirusem
Choć władze zapewniają, że epidemia koronawirusa w naszym kraju wygasa, to według danych Polska jest na drugim miejscu jeśli chodzi o liczbę nowych przypadków. W środę 2 lipca było to 371 przypadków. Zmarło 15 osób. Ministerstwo zdrowia poinformowało także o 418 ozdrowieńcach.
Łącznie w Polsce zdiagnozowano już 35 146 przypadków zakażenia koronawirusem. Zmarły 1 492 osoby, a 22 209 osób to ozdrowieńcy.