Kobiety i mężczyźni wybierają inne jedzenie
Mężczyźni jedzą więcej mięsa i drobiu, a kobiety owoców i warzyw - tę ogólnie znaną prawidłowość dowiedziono naukowo i przedstawiono na Konferencji Emerging Infectious Diseases w Atlancie.
19.03.2008 | aktual.: 19.03.2008 14:37
Wyniki pochodzą z projektu dotyczącego chorób związanych z nawykami żywieniowymi "FoodNet"; wzięło w nim udział ponad 14 000 dorosłych Amerykanów.
Beletshachew Shiferaw wraz z zespołem wykazała, że mężczyźni zdecydowanie chętniej niż kobiety jedzą mięso i drób, zwłaszcza mięso kaczki, cielęcinę i szynkę. Ponadto panowie gustują w owocach morza takich jak krewetki i ostrygi.
Kobiety z kolei wolą warzywa a szczególnie marchewkę i pomidory. Z owoców panie najchętniej wybierają truskawki, borówki amerykańskie, maliny i jabłka. Poza tym kobiety bardziej niż mężczyźni lubią migdały i orzechy, jajka i jogurt.
Co ciekawe, panowie chętnie jedzą szparagi i brukselkę oraz mrożone hamburgery, panie za to hamburgery świeże. Jeżeli chodzi o jedzenie szkodliwe mężczyźni częściej sięgają po niedosmażone hamburgery, i niedogotowane jajka, a kobiety po kiełki lucerny.
Zdaniem autorów badań odkrycie różnic w zwyczajach żywieniowych obu płci jest niezwykle istotne, ponieważ znając je można będzie opracować ukierunkowane strategie dotarcia z informacjami na temat zapobiegania chorobom związanym z jedzeniem do obydwu płci.