Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany
17-09-2012 00:01

Kilka kromek do zdrowia

(fot. Żabka Polska Sp. z o.o.)
Choć pieczywo wciąż jest podstawą naszej diety, jego spożycie spada. – Jemy za mało chleba. Dorośli powinni jeść od około 4 do 8 kromek dziennie, w zależności od płci i wieku - mówi dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy, ekspert do spraw żywienia ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Artykuł sponsorowanyArtykuł sponsorowany
Kilka kromek do zdrowiaŹródło: Żabka Polska Sp. z o.o.
d108eqv
d108eqv

Ponad połowa Polaków jest skłonna do częstszego zakupu pieczywa pod warunkiem ciągłej dostępności świeżych produktów blisko domu – wynika z raportu „Zwyczaje Polaków związane ze spożyciem i zakupem pieczywa” przygotowanego przez TNS Polska na zlecenie firmy Żabka Polska.

- Chociaż pieczywo należy do najpowszechniej spożywanych produktów, to jego ilościowe spożycie w Polsce spada. To niepokojące – mówi ekspert do spraw żywienia, dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy z SGGW - Produkty zbożowe, w tym właśnie pieczywo, powinny stanowić podstawę całodziennego żywienia, jako główne źródło energii pochodzącej z węglowodanów złożonych, czyli skrobi.

Tylko jeden na stu Polaków nie jada pieczywa wcale, 95% sięga po chleb lub bułki przynajmniej raz dziennie. Jem pieczywo, bo lubię – deklaruje co drugi respondent. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS Polska dla firmy Żabka Polska, Polakom smakuje przede wszystkim pieczywo pszenne, 54% sięga po nie przynajmniej raz dziennie. Pieczywo mieszane, pszenno-żytnie lub żytnie wybiera odpowiednio – 36% i 32% respondentów. Zbyt rzadko jednak Polacy spożywają pieczywo razowe z mąki bogatszej w składniki mineralne i witaminy, co świadczy o niskiej świadomości żywieniowej.

Najzdrowsze, razowe pieczywo, wybierają przede wszystkim kobiety z wyższym wykształceniem, dbające o sylwetkę. Jednocześnie to one często należą do grupy odrzucającej jakiekolwiek pieczywo. Odchudzając się, są przekonane, że radykalne ograniczenie pieczywa pomoże uzyskać wymarzoną figurę. Dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy przestrzega przed pułapkami takiego myślenia. Osoby deklarujące jedzenie pieczywa tylko raz dziennie lub rzadziej (czyli 1/5 Polaków) mogą czerpać więcej energii z tłuszczu lub z węglowodanów prostych (cukru, słodyczy), a to niekorzystne dla zdrowia.

d108eqv

Na śniadanie 93% Polaków jada pieczywo, głównie w postaci kanapek. Mężczyźni jako dodatek do pieczywa chętniej spożywają jajecznicę, parówki i wędliny, natomiast kobiety: jogurty i twarogi, owoce i warzywa oraz płatki kukurydziane, owsiane i zupy mleczne. Więcej kobiet je II śniadanie w domu, mężczyźni częściej spożywają je w pracy lub w szkole. Po chleb powinniśmy sięgać kilka razy dziennie, tak, by w sumie spożyć kilka kromek. A co może nas do tego zachęcić? Polacy odpowiadają na to pytanie: ważna jest stała dostępność pieczywa w sklepie (29%), możliwość zakupu blisko domu (26%) oraz niższa cena (24%). A ponieważ chleb i bułki kupujemy najchętniej w małych sklepach spożywczych takich jak Żabka lub w piekarniach (85%), to właśnie sieć sklepów Żabka wprowadziła zmiany w ofercie. Aktualnie w sklepach świeże pieczywo oferowane jest rano i po południu. Pojawiły się też nowe produkty śniadaniowe sprzedawane pod marką własną.

(fot. Żabka Polska Sp. z o.o.)
Źródło: (fot. Żabka Polska Sp. z o.o.)

Więcej informacja na: pieczywo.zabka.pl

Artykuł sponsorowany przygotowany przez Żabka Polska Sp. z o.o.

Artykuł sponsorowany
d108eqv

WP Wiadomości na:

d108eqv
Więcej tematów