Karmienie piersią obniża ryzyko zawału serca
Im dłużej kobieta karmi piersią, tym
bardziej obniża swoje ryzyko zawału serca i choroby sercowo-
naczyniowej - informują naukowcy z USA na łamach pisma
"Obstetrics & Gynecology".
21.04.2009 | aktual.: 21.04.2009 12:14
- Choroby serca są wiodącą przyczyną śmierci kobiet, tak więc bardzo ważna jest dla nas wiedza, co możemy zrobić, żeby się przed nimi zabezpieczyć - mówi Eleanor Bimla Schwarz z University of Pittsburgh, główna autorka badań.
- Od lat wiemy, że karmienie piersią jest najzdrowsze dla dzieci, teraz dowiadujemy się również, jak ważne jest dla zdrowia karmiących mam - dodaje autorka.
Wyniki najnowszych badań zespołu Schwarz wykazały, że kobiety po menopauzie, które karmiły wcześniej piersią przynajmniej przez miesiąc rzadziej chorowały na cukrzycę, miały niższe ciśnienie krwi i niższy poziom cholesterolu. Panie, które karmiły swoje dzieci przez ponad rok miały aż o 10% niższe ryzyko zawału serca, udaru oraz chorób układu krążenia i serca niż kobiety, które nigdy nie karmiły piersią.
Jak podkreśla doktor Schwarz korzyści zdrowotne z karmienia piersią są bardzo długotrwałe - kobiety, które objęto badaniem, po raz ostatni karmiły swoje niemowlęta średnio 35 lat wcześniej.
- Im dłużej mama karmi piersią swoje dziecko, tym lepiej dla niej i dla dziecka - podsumowuje autorka. - Nasza praca dostarcza kolejnego ważnego powodu, dla którego warto zachęcać młode mamy do karmienia piersią swoich niemowląt - dodaje badaczka.