Jeść jajka i drób? Tak, ale...
Jak zachowywać się w sytuacji zagrożenia ptasią grypą radziła prof. Elżbieta Samorek-Salamonowicz - kierownik Pracowni Diagnostyki Chorób Wirusowych Drobiu w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym (PIWet) w Puławach.
06.03.2006 | aktual.: 06.03.2006 15:51
Specjalistka tłumaczy:
1. Można jeść mięso drobiowe, ale tylko takie, które zostało poddane obróbce termicznej: gotowane, smażone, pieczone, wędzone. Temperatura przekraczająca 70 stopni Celsjusza zniszczy wirusa ptasiej grypy H5 - zapewnia profesor.
2. Jeśli dotykaliśmy surowego mięsa drobiowego gołymi rękami, musimy po tym umyć ręce mydłem lub innym detergentem - na przykład kiedy kończymy w kuchni przygotowywanie surowego mięsa do pieczenia czy gotowania. Można ewentualnie przygotowywać mięso w rękawiczkach.
3. Jajka należy dla bezpieczeństwa gotować przez co najmniej 3,5 minuty. Gotowanie jajka przez 3,5 minuty zabija zarazki - wyjaśniła prof. Samorek-Salamonowicz.
Nie należy natomiast jeść potraw zawierających jaja surowe (także z powodu zagrożenia pałeczkami salmonelli)
, takich jak kogel-mogel czy niektóre kremy; niebezpieczne będzie także dodawanie surowych jaj do tatara. Jaja niedogotowane lub niedosmażone, np. słabo wysmażone jajko sadzone, także nie są w tej sytuacji bezpieczne.
4. Należy w miarę możliwości unikać bezpośredniego kontaktu z ptakami: nie dotykać ich, nie karmić z ręki (dotyczy to także ptaków wolno żyjących). Jeśli np. na wsi w kurniku wystąpi podejrzenie, że drób jest chory, nie wolno go dotykać. Nie należy zabijać takich ptaków, patroszyć ani skubać - tłumaczy prof. Samorek-Salamonowicz.
5. Ptakom, które są trzymane w mieszkaniu w klatkach i odizolowane od innych ptaków, jak kanarki czy papużki, nie grozi zakażenie wirusem ptasiej grypy.
6.Jeśli ptasie odchody spadną na nasze ubranie lub skórę, należy po prostu w miarę szybko, bez wpadania w panikę, zmyć je wodą i mydłem; podobnie należy postąpić, jeśli odchody zanieczyszczą np. karoserię samochodu. Detergenty, jak mydło, szampon czy proszek do prania działają źle na wirusa H5, powodują, że wirus ginie - wyjaśniła specjalistka.
7.Psy można wypuszczać na dwór, bo nie stwierdzono, by były szczególnie wrażliwe na wirusa ptasiej grypy.
8. Kotów lepiej nie wypuszczać teraz na dwór. Jak tłumaczy naukowiec, ssaki kotowate są bowiem wrażliwe na wirusa ptasiej grypy, co potwierdzono m.in. w badaniach naukowych przeprowadzonych w Tajlandii. Koty chętnie polują na ptaki. W Azji były przypadki, że koty i tygrysy zdychały po zjedzeniu mięsa chorych na ptasią grypę ptaków - zaznaczyła specjalistka.
9. Karmy dla zwierząt zawierające drób są bezpieczne, ponieważ drób ten został poddany obróbce termicznej i działaniu konserwantów.