ŚwiatJedzenie drobiu i jaj raczej nie grozi ptasią grypą

Jedzenie drobiu i jaj raczej nie grozi ptasią grypą

Nic nie wskazuje na to, by ptasia grypa mogła przenosić się na człowieka wskutek konsumpcji jaj i mięsa drobiowego - ogłosiła Europejska Agencja ds.
Bezpieczeństwa Żywnościowego (EFSA) z siedzibą we włoskiej Parmie.
Agencja UE zaleciła konsumentom, by unikali jedzenia jaj i drobiu
na surowo.

Jedzenie drobiu i jaj raczej nie grozi ptasią grypą
Źródło zdjęć: © AFP

26.10.2005 | aktual.: 26.10.2005 16:50

Nie mamy żadnych dowodów, że wirus może się przenosić przez żywność, ale również nie możemy tego wykluczyć - powiedział wicedyrektor Agencji Herman Koeter niemieckiemu dziennikowi "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Podobną informację przekazała w środę Komisja Europejska.

Rzecznik komisarza ds. zdrowia Markosa Kyprianu, Philip Tod, powiedział, że jeśli chodzi o ptasią grypę, nie ma ryzyka związanego z konsumpcją drobiu i jaj.

Nie uważamy, by istniało zagrożenie wskutek konsumpcji jaj - zapewnił Tod. Nie ma wirusa ptasiej grypy w produktach drobiowych w UE i uważamy, że mięso drobiowe i jaja, zwłaszcza dobrze ugotowane, nie stanowią żadnego problemu dla ludzkiego zdrowia - dodał.

Jeśli się je surowe jaja, nie można całkowicie wykluczyć zakażenia drogą pokarmową, ale ryzyko nie jest większe niż było pół roku czy rok temu - powiedział Philip Tod.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)