Jedz mniej słodyczy i żyj długo!
Zbyt dużo glukozy w diecie przyspiesza
starzenie się komórek. Najnowsze badania kanadyjskie tłumaczą
dlaczego tak się dzieje - informuje pismo "PLoS Genetics".
06.03.2009 | aktual.: 06.03.2009 18:18
Starzenie się jest złożony zjawiskiem, a mechanizmy, które za nie odpowiadają są ciągle niedostatecznie poznane. Badania na zwierzętach wskazują, że nadmiar kalorii w diecie przyspiesza starzenie się. Na przykład, długość życia myszy na diecie o połowę mniej kalorycznej może wzrosnąć o 40%.
Według jednej z teorii proponowanej na wyjaśnienie tej prawidłowości, za starzenie się miałyby odpowiadać głównie uboczne produkty przekształcania glukozy w energię - tzw. wolne rodniki. Gdy mniej jemy, dostarczamy sobie mniej glukozy, i co za tym idzie, w naszych komórkach powstaje mniej wolnych rodników, procesy starzenia się zachodzą wolniej.
Najnowsze badania kanadyjskie dowodzą czegoś innego. Naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu prowadzili doświadczenia na drożdżach, które są modelowym organizmem do badania procesów biochemicznych zachodzących w komórkach. Komórki tych grzybów są bowiem pod wieloma względami podobne do komórek ludzi i innych ssaków - na przykład podobnie się starzeją, a dodatkowo łatwo je badać.
Badacze potwierdzili, że ograniczenie zawartości glukozy w diecie przedłużało drożdżom życie. Dalsze analizy wykazały, że wystarczyło wyłączyć gen odpowiedzialny za wyczuwanie glukozy w komórkach, aby w podobny sposób wydłużyć życie tych grzybów.
Innymi słowy, na długość życia wcale nie wpływa to ile komórki drożdży zjadają, ale ile "wydaje" im się, że zjadają, tłumaczą autorzy pracy.
- Nasze badania pozwolą lepiej zrozumieć zależność między zbyt dużą zawartością słodyczy w diecie współczesnych ludzi, a wzrostem zachorowań na schorzenia typowe dla starszego wieku - komentuje kierujący doświadczeniami prof. Luis Rokeach.
Badacz liczy, że praca jego zespołu otwiera drzwi do opracowania nowych terapii chorób związanych ze starzeniem.