Japoński McDonald's nie chce amerykańskiej wołowiny
Sieć McDonald's w Japonii poinformowała o
wstrzymaniu sprzedaży hot-dogów z amerykańskiej wołowiny, w
związku z wykryciem w USA w ubiegłym tygodniu pierwszego przypadku
tzw. choroby szalonych krów (BSE) - podał japoński
dziennik ekonomiczny Nihon Keizai Shimbun.
Jedynie 15% sprzedawanych w McDonald's w Japonii hot-dogów zawiera amerykańską wołowinę. Reszta jest przygotowywana z wołowiny sprowadzanej z Australii. Natomiast wszystkie hamburgery sprzedawane w barach tej sieci produkowane są jedynie z australijskiej wołowiny - podkreśla dziennik.
Japonia, główny światowy importer amerykańskiej wołowiny, odmówiła w poniedziałek władzom USA zniesienia embarga na jej import, wprowadzonego w ubiegłym tygodniu w związku z przypadkiem BSE w Stanach Zjednoczonych. Na Japonię przypada 32% eksportu amerykańskiej wołowiny.