Jak rozpoznać polskie truskawki? Z taką wiedzą unikniesz kupienia gorszych owoców
Truskawki już opanowują targowiska i warzywniaki. W Polsce najbardziej oczekiwane są krajowe owoce. Żadne inne nie dorównują im smakiem i zapachem. Na ogół są najświeższe, bo bardzo szybko trafiają do sprzedaży. Na co zwrócić uwagę, by cieszyć się lokalnymi smakami?
Co musisz wiedzieć?
- Polskie truskawki pojawiają się na rynku w maju i są dostępne do końca lipca. Charakteryzują się różnorodnym kształtem i intensywnym zapachem.
- Importowane owoce z Grecji czy Hiszpanii są bardziej jednolite, twardsze i często większe, co wynika z odmian dostosowanych do transportu.
- Świeżość i smak polskich truskawek są nieporównywalne, ponieważ trafiają na stragany często już dzień po zbiorze.
Jakie są różnice w wyglądzie truskawek?
Polskie truskawki różnią się od zagranicznych przede wszystkim kształtem i kolorem. Zwykle mają jaśniejsze fragmenty, zwłaszcza w okolicach szypułki. Są miękkie w dotyku. W przeciwieństwie do nich owoce importowane są bardziej jednolite, intensywnie czerwone i twardsze. To efekt odmian przystosowanych do długiego transportu i przechowywania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weszliśmy do symulatora lokomotywy. "Kreujemy sytuacje, których może nigdy nie doświadczą"
Jak rozpoznać smak i zapach polskich truskawek?
Polskie truskawki wyróżniają się intensywnym zapachem, który jest wyczuwalny jeszcze przed rozkrojeniem owocu. Ich smak jest słodki, pełny, z lekką kwaskową nutą. Importowane owoce często mają ledwo wyczuwalny zapach, a ich smak bywa mdły lub wodnisty, co jest wynikiem zbioru przed pełną dojrzałością i długiej podróży.
Dlaczego warto wybierać lokalne truskawki?
Świeże truskawki z polskich upraw mają zieloną szypułkę, która łatwo się odrywa, a ich miąższ jest czerwony na całej długości, miękki i soczysty. Owoce sprowadzane z zagranicy często mają zwiędłą szypułkę, a po przekrojeniu ich środek bywa blady. Polskie truskawki wyróżniają się świeżością - trafiają przecież na stragany znacznie szybciej niż sprowadzane z zagranicy owoce. Ostatnio zanotowane ceny polskich owoców na giełdzie w Broniszach i w Goławinie to 11-15 złotych za kilogram.
Źródło: PolsatNews