Trwa ładowanie...
30-03-2013 06:11

Jak i co święciliśmy w koszykach dawniej

Święconka to zwyczaj, który ma kilkaset lat i przez wieki się zmieniał. To właśnie dziś święcimy wielkanocne pokarmy, które spożywamy w czasie świąt.

Jak i co święciliśmy w koszykach dawniejŹródło: WP.PL, fot: Łukasz Szełemej
d4l3gab
d4l3gab

Etnograf Klara Sielicka-Baryłka zdradza, że zwyczaj święcenia pokarmów wyglądał niegdyś inaczej. Jedzenie przynoszone było na tacach, nie w koszykach, a ksiądz święcił całość pokarmu spożywanego przez rodzinę w czasie świąt.

Patryk Pawlaczyk z Muzeum Etnograficznego w Warszawie podkreśla, że tradycja wyraźmie mówi, jakie pokarmy należało poświęcić. W wielkanocnym koszyku muszą znaleźć się między innymi jaja, mięso -kiełbasa, szynka - oraz sól.

Pierwsze informacje na temat święcenia pokarmów na terenach Polski z wczesnego średniowiecza.

d4l3gab
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4l3gab
Więcej tematów