Trwa ładowanie...
d2vh4y4
05-06-2009 09:47

Jadasz w barach szybkiej obsługi? Strzeż się

Prawie 85% barów szybkiej obsługi oszukuje swoich klientów - wynika z najnowszego raportu Polskiej Inspekcji Handlowej, o której informuje RMF FM. Ponad połowa z nich niewłaściwie informowała o cenach. Niemal standardem są też zaniżane porcje, czy wykorzystywanie przeterminowanych produktów.

d2vh4y4
d2vh4y4

Aż jedna czwarta próbek zbadanych przez kontrolerów nie spełniała norm jakościowych. Najczęściej stosowaną przez bary metodą jest zamienianie droższych produktów na tańsze. np. zamienianie sera żółtego w pizzy na produkt seropodobny z aromatem, bekonu na wędzonkę, czy anchois na śledzie. Kontrolerzy trafili nawet na taką pizzę, w której nie zgadzał się ani jeden składnik.

Notorycznie zdarzają się też za małe porcje i takie, w których jest za mało tych najważniejszych składników, na przykład pierogi z mięsem, gdzie tego mięsa jest nie połowa, a jedna czwarta, czy fasolka po bretońsku, gdzie mięso stanowiło zaledwie 7% porcji. Sporo produktów jest też przeterminowanych. Najbardziej spektakularnym przykładem jest kebab, do którego mięso przyjechało do baru już tydzień po upływie terminu ważności.

d2vh4y4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2vh4y4
Więcej tematów