Jadasz w barach szybkiej obsługi? Strzeż się
Prawie 85% barów szybkiej obsługi oszukuje swoich klientów - wynika z najnowszego raportu Polskiej Inspekcji Handlowej, o której informuje RMF FM. Ponad połowa z nich niewłaściwie informowała o cenach. Niemal standardem są też zaniżane porcje, czy wykorzystywanie przeterminowanych produktów.
05.06.2009 | aktual.: 05.06.2009 10:04
Aż jedna czwarta próbek zbadanych przez kontrolerów nie spełniała norm jakościowych. Najczęściej stosowaną przez bary metodą jest zamienianie droższych produktów na tańsze. np. zamienianie sera żółtego w pizzy na produkt seropodobny z aromatem, bekonu na wędzonkę, czy anchois na śledzie. Kontrolerzy trafili nawet na taką pizzę, w której nie zgadzał się ani jeden składnik.
Notorycznie zdarzają się też za małe porcje i takie, w których jest za mało tych najważniejszych składników, na przykład pierogi z mięsem, gdzie tego mięsa jest nie połowa, a jedna czwarta, czy fasolka po bretońsku, gdzie mięso stanowiło zaledwie 7% porcji. Sporo produktów jest też przeterminowanych. Najbardziej spektakularnym przykładem jest kebab, do którego mięso przyjechało do baru już tydzień po upływie terminu ważności.