Jabłka ratują przed otyłością
Japońscy uczeni po raz pierwszy
podczas eksperymentów na ludziach udowodnili, że systematyczne
jedzenie jabłek zapobiega otłuszczeniu i, tym samym, otyłości -
pisze rosyjski dziennik "Wriemia Nowostiej" o opublikowanych wynikach eksperymentów klinicznych.
Wykazały one, że trzy jabłka zjedzone przed głównym posiłkiem obniżają zawartość tłuszczu w krwi o 20%.
Specjaliści z laboratorium Asahi Breweris dawali grupie osób do obiadu 600 mg polifenolu jabłkowego sprzyjającego spalaniu tłuszczów. To ilość, którą mają przeciętnie trzy jabłka - pisze dziennik.
Analiza krwi wykonana u badanych po posiłku pokazała, że poziom tłuszczów u nich był średnio o 20% niższy niż u tych, którym do obiadu nie podawano żadnych dodatków.
Wcześniej, jak pisze dziennik, efekt działania tej substancji potwierdzono w trakcie doświadczeń na zwierzętach.