Indonezyjski hamburger za 110 dolarów
Jeden z indonezyjskich hoteli umieścił w menu hamburgery kosztujące milion rupii (110 dolarów), czyli więcej niż wynosi równowartość dwóch najniższych miesięcznych pensji w wielu regionach Indonezji - podała agencja Reutera.
18.12.2006 14:30
Składnikami hamburgerów dla bogaczy, oferowanych przez restaurację hotelu "Four Seasons", są m.in. bardzo droga wołowina z Kobe, foie gras, czyli stłuszczone wątroby kacze lub gęsie i sprowadzane z Korei gruszki o rudej lub brązowej skórce. Kanapki są obowiązkowo serwowane z frytkami.
Według przedstawicieli hotelu, od początku miesiąca, kiedy hamburgery trafiły do karty dań, sprzedano 20 sztuk.
Każdy hamburger zawiera 225 gramów wołowiny z okolic japońskiego miasta Kobe, która swój smak zawdzięcza niezwykłej diecie tamtejszych krów - piwu zmieszanemu z mlekiem, odżywkom witaminowym i trawie wolnej od pestycydów - wyjaśnił szef kuchni Erwan Ruswandi. Wszystkie składniki importujemy, są one bardzo wysokiej jakości, dlatego danie jest tak drogie - dodał.