"Il Messaggero": papież w lepszej formie dzięki nowej diecie
Nowa dieta, nowa terapia oraz pomoc fizykoterapeuty i logopedy sprawiły, że Jan Paweł II jest w znacznie lepszej formie niż kilka miesięcy temu - napisał w poniedziałek dziennik "Il Messaggero".
#size=138x200#))
Gazeta pisze, że dieta, zastosowana przez papieża, składa się w 40% z węglowodanów, w 30% z białka i 30% z tłuszczów.
Dieta taka - zauważa "Il Messaggero" - wpłynęła pozytywnie na ogólny stan zdrowia Jana Pawła II, który "wyraźnie zeszczuplał, jest mniej pochylony, a przede wszystkim ma mniejsze trudności z wysławianiem się".
Rzymski niezależny dziennik podaje, że dzięki pomocy logopedy i własnej determinacji Ojciec Święty "poprawił sposób wysławiania się, nauczył się modulować głos i wyraźniej artykułować słowa, a także panować nad oddechem, unikając zadyszki". (aka)