Hiszpańska El Bulli najlepszą restauracją na świecie
Pierwsze miejsce w konkursie na najlepszą
restaurację na świecie utrzymał w tym roku Ferran Adria i jego
lokal El Bulli w miejscowości Roses na Costa Brava w Hiszpanii -
donosi brytyjski "The Times".
Konkurs od siedmiu lat organizuje magazyn "Restaurant". El Bulli znalazła się na pierwszym miejscu po raz trzeci.
"The Times" nazywa Adrię "królem awangardowych szefów kuchni", mocno dzierżącym palmę pierwszeństwa w świecie haute cuisine. Uznanie w branży restauracyjnej Adria zdobył sobie m.in.: takimi kulinarnymi kreacjami jak parmezan w formie spaghetti, czy marchewkowa pianka.
"Eksperci porównują jego gotowanie do innowacyjnej sztuki Picassa" - zachwala mistrza "The Times".
Redaktor naczelny magazynu "Restaurant" Paul Wootton podkreśla, że Adria "oferuje nadzwyczajne przeżycia kulinarne". Wootton chwali też obsługę El Bulli i wystrój lokalu.