Herbaciany hołd dla George'a Orwella
Jak przygotować filiżankę perfekcyjnej herbaty - to ważne dla świata odkrycie przygotowała grupa brytyjskich naukowców, by uczcić 100. rocznicę urodzin George'a Orwella, pisarza, autora powieści "1984", który szczególnie upodobał sobie ten napój.
24.06.2003 | aktual.: 25.06.2003 06:39
Herbata jest jednym z głównych fundamentów cywilizacji Wielkiej Brytanii, ale sposób jej przygotowania stał się powodem gwałtownych polemik - pisał Orwell w artykule opublikowanym w "Evening Standard" 18 stycznia 1946 r., cztery lata przed swą śmiercią.
Naukowcy, zgromadzeni we wtorek w eleganckiej siedzibie Brytyjskiego Towarzystwa Chemicznego, na centralnej londyńskiej ulicy Picadilly, orzekli: najpierw trzeba wlać do filiżanki mleko, a dopiero potem dodać herbaty, zaparzonej z liści odmiany Assam.
Przez wiele stuleci herbata była przedmiotem sporów pomiędzy ekspertami i zwykłymi smakoszami wokół kwestii, co powinno wlewać się najpierw: mleko czy herbatę. Orwell uważał, że herbata powinna być pierwsza, ale naukowcy postanowili rzucić wyzwanie tradycji. Po trzech latach badań profesor Andrew Stapley z Uniwersytetu w Loughborough w środkowej Anglii ustalił: dobry napój powstaje w wyniku dodania herbaty do mleka, a nie odwrotnie.
Zdaniem profesora, mleko powinno poprzedzać herbatę, aby ograniczyć możliwość wynaturzenia zawartych w nim protein. Ponadto herbata powinna mieć temperaturę 60-65 stopni, nie należy jej też pić w plastykowych kubkach, które zatrzymują za dużo ciepła i utrudniają trawienie.