Gigantyczny kogel-mogel
W ciągu roku na naszej planecie kury znoszą
bilion jajek. Żeby je usmażyć, potrzeba by patelni wielkiej jak
województwo opolskie - pisze "Metro".
14.04.2006 | aktual.: 14.04.2006 18:33
Według raportu Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa przy ONZ (FAO) na świecie produkuje się prawie 60 mln ton jaj rocznie. Nic dziwnego, że kury są najliczniejszym gatunkiem ptaków - są ich 24 mld.
Zgodnie z międzynarodowymi normami kurze jajo powinno ważyć 58 g, więc w ciągu 12 miesięcy na naszą planetę spada grad jednego biliona jajek.
Kura 2 kg paszy "przerabia" na tuzin jaj. 18-mln polskich kur produkuje prawie 10 mld jaj rocznie.
Nasze nioski zajmują pod tym względem piąte miejsce w UE. Gorzej jest z wydajnością - polska kura w ciągu 12 miesięcy jest w stanie nanieść mniej niż 200 jaj, podczas gdy "przodowniczki pracy" z Zachodu wyrabiają nawet 200% tej normy. Nie oznacza to, że są szczęśliwsze - obrońcy praw zwierząt alarmują, że w warunkach naturalnych kura znosi 30-40, a te zamknięte na przemysłowych farmach zmuszone są do okrutnego wysiłku.
Na niewielkiej patelni o średnicy 24 cm możemy usmażyć jajecznicę góra z pięciu, sześciu jaj. Aby usmażyć wszystkie zniesione w ciągu roku, potrzebowalibyśmy patelni o powierzchni województwa opolskiego.
Teoretycznie każdy z 6,5 miliarda ludzi mógłby zjeść rocznie 154 jaja - jedno co dwa dni. Mieszkańcy wielu krajów Afryki mogą sobie pozwolić średnio na jedno jajo raz na dwa miesiące. Najwięcej zjada się ich w Japonii i Izraelu - każdy mieszkaniec zjada jedno jajo dziennie. Polacy dużo mniej - zaledwie nieco ponad 200 rocznie.
Naukowcy zapewniają, że jaja są bardzo pożywne - zdaniem FAO zawarte w nich białka są dużo wyższej jakości niż jakiekolwiek inne. Mają wiele witamin (A, D i E), a także żelazo, wapń, fosfor i potas. Zdaniem ekspertów to jedne z najtańszych źródeł niezbędnych do życia związków - pisze "Metro". (PAP)
Więcej: Metro - Gigantyczny kogel-mogel