Francuzi mają dobrą kuchnię, ale są chudsi od Amerykanów
Francuzi są szczuplejsi od Amerykanów, ponieważ kończą jeść, gdy nie są głodni, podczas gdy Amerykanie kierują się wskazówkami z zewnątrz: jedzą do momentu kiedy nie opróżnią talerza lub kiedy skończy się program w telewizji - informuje pismo "Obesity".
Francuzi lubią dobrze zjeść, ale odsetek otyłych jest wśród nich dużo niższy w porównaniu z Amerykanami, których kuchnia raczej nie jest przedmiotem powszechnego podziwu. Jak wytłumaczyć ten paradoks?
Naukowcy z Cornell Food & Brand Lab przeanalizowali ankiety, wypełnione przez 133 paryżan oraz 145 mieszkańców Chicago.
Okazało się, że o ile przeciętni Francuzi przestawali jeść, gdy czuli, że zaspokoili głód, Amerykanie kierowali się wskazówkami z zewnątrz - tym, że talerz jest pusty, skończył się napój albo oglądany właśnie program telewizyjny. Tendencja do kierowania się wskazówkami z zewnątrz była zresztą widoczna zarówno u grubych Amerykanów, jak i grubych Francuzów.