Firma wycofuje z rynku mięso skażone salmonellą
Firma Cargill Inc. wycofuje ze sklepów w całych Stanach Zjednoczonych świeże i mrożone mielone mięso indyka, które mogło zostać skażone bakterią salmonelli odpornej na antybiotyki. Po spożyciu tego mięsa zanotowano już jeden przypadek śmiertelny.
04.08.2011 | aktual.: 16.01.2012 16:27
Firma opublikowała oświadczenie, że skażone mięso pochodzi z jednego z jej zakładów przetwórczych, w Springdale, w stanie Arkansas. Wstrzymano tam produkcję do czasu wykrycia źródła zakażenia.
Sprecyzowano, że chodzi partie towaru wyprodukowane w okresie od 20 lutego do 2 sierpnia br.
Według federalnej służby zdrowia, po spożyciu skażonego mięsa zachorowało 77 osób a w Kalifornii zanotowano 1 przypadek śmiertelny. O przypadkach zachorowań informowały władze 26 stanów.
Zdaniem adwokata Billa Marlera, specjalizującego się w obronie praw konsumentów i sprawach dotyczących bezpieczeństwa żywności, przypadki zachorowań w tak długim okresie czasu świadczą, że nie chodzi o zjawisko incydentalne, ale o "problem systemowy".
Firma Cargill Inc. wezwała konsumentów do zwrotu nie otwartych lub otwartych opakowań z mielonym mięsem indyka do sklepów, w których zostało zakupione w celu zwrotu pieniędzy. Równocześnie zapewniono, że produkty pochodzące z trzech innych zakładów tej firmy w USA są bezpieczne.
Typowe objawy zatrucia salmonellą to biegunka, wysoka gorączka i bóle żołądka, które występują po upływie 12 do 72 godzin od spożycia zakażonej żywności. Choroba trwa zazwyczaj od 4 dni do tygodnia.