Trwa ładowanie...
d3pxce3
04-08-2011 03:50

Firma wycofuje z rynku mięso skażone salmonellą

Firma Cargill Inc. wycofuje ze sklepów w całych Stanach Zjednoczonych świeże i mrożone mielone mięso indyka, które mogło zostać skażone bakterią salmonelli odpornej na antybiotyki. Po spożyciu tego mięsa zanotowano już jeden przypadek śmiertelny.

d3pxce3
d3pxce3

Firma opublikowała oświadczenie, że skażone mięso pochodzi z jednego z jej zakładów przetwórczych, w Springdale, w stanie Arkansas. Wstrzymano tam produkcję do czasu wykrycia źródła zakażenia.

Sprecyzowano, że chodzi partie towaru wyprodukowane w okresie od 20 lutego do 2 sierpnia br.

Według federalnej służby zdrowia, po spożyciu skażonego mięsa zachorowało 77 osób a w Kalifornii zanotowano 1 przypadek śmiertelny. O przypadkach zachorowań informowały władze 26 stanów.

Zdaniem adwokata Billa Marlera, specjalizującego się w obronie praw konsumentów i sprawach dotyczących bezpieczeństwa żywności, przypadki zachorowań w tak długim okresie czasu świadczą, że nie chodzi o zjawisko incydentalne, ale o "problem systemowy".

d3pxce3

Firma Cargill Inc. wezwała konsumentów do zwrotu nie otwartych lub otwartych opakowań z mielonym mięsem indyka do sklepów, w których zostało zakupione w celu zwrotu pieniędzy. Równocześnie zapewniono, że produkty pochodzące z trzech innych zakładów tej firmy w USA są bezpieczne.

Typowe objawy zatrucia salmonellą to biegunka, wysoka gorączka i bóle żołądka, które występują po upływie 12 do 72 godzin od spożycia zakażonej żywności. Choroba trwa zazwyczaj od 4 dni do tygodnia.

d3pxce3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pxce3
Więcej tematów