Festiwal Stołów Wigilijnych w Warszawie
Tradycyjne potrawy wigilijne, oryginalna
dekoracja świąteczna i zespoły ludowe z różnych regionów Polski
były atrakcjami II Festiwalu Stołów Wigilijnych, który odbył się w
sobotę i niedzielę na placu Bankowym w Muzeum Kolekcji im. Jana
Pawła II w Warszawie.
21.12.2003 | aktual.: 21.12.2003 14:01
Organizatorem festiwalu było Stowarzyszenie Polskich Mediów.
Festiwal stołów wigilijnych daje szansę małym miejscowościom i wioskom zaprezentować swoje oferty i tym samym zachęcić warszawiaków do spędzenia świąt w ich regionie, jak również zachęca do poznania kultury innych części naszego kraju - twierdzą organizatorzy.
Na 14 stołach wigilijnych przygotowanych przez blisko 100 wystawców z różnych regionów Polski znalazły się m.in. grzyby suszone, pierożki empandas z krewetkami, kluski z makiem, sandacz po polsku, trójkąciki z ciasta filo z kremowym serkiem, oponki rybne i typowe świąteczne ciasta jak keks i serniki.
Warszawiacy, którzy odwiedzili festiwal, mogli skosztować tradycyjne potrawy wigilijne z Konina, Kruszyna, Dąbrowy Tarnowskiej, Białej Rawskiej i Dukli.
Stoły wigilijne, które w plebiscycie publiczności zdobyły największe uznanie, otrzymały nagrody i wyróżnienia.
Degustację potraw i rozmowy kulinarne gości z wystawcami umilały występy kapel ludowych i Zespołu Dziecięco-Młodzieżowego "Gębule" z Karczewa.