Festiwal Pierogów w Krakowie
Od degustacji pierogów w różnej postaci, m.in.
ruskich, z mięsem, z kaszą i wędzonką, kresowych czy z bakaliami,
rozpoczął się w sobotę w Krakowie II Festiwal Pierogów.
Impreza zakończy się w niedzielę, kiedy profesjonalne jury wybierze twórcę najsmaczniejszych pierogów, uhonoruje go tytułem Krakowskiego Mistrza Pierogów i nagrodzi przechodnią statuetką św. Jacka.
W stylizowanej na wioskę "krainie pierogów", usytuowanej nieopodal kościółka św. Wojciecha, odbywa się także kiermasz tych specjałów, a ze sceny można będzie usłyszeć "ody do pieroga" i "pierogowe wspomnienia" oraz obejrzeć występy kapel ludowych.
Drugi dzień festiwalu połączono z obchodami święta Matki Boskiej Zielnej. W Bazylice Mariackiej odbędzie się msza w intencji krakowskich restauratorów, a po niej na Rynku Głównym rozdawane będą pęki ziół.
Organizatorem festiwalu jest Biuro Festiwalowe Kraków 2000.