Ekologiczny i szybki sposób likwidacji iperytu
Naukowcy z Uniwersytetu Tomasza Garrigue Masaryka w Brnie i z czeskiego Wojskowego Instytutu Badawczego opracowali ekologiczny i szybki sposób likwidacji bojowego gazu iperytu - poinformował restiżowy dziennik "Lidove Noviny".
01.07.2005 | aktual.: 01.07.2005 13:22
Nowa substancja będzie mogła być wykorzystywana nie tylko w warunkach bojowych, ale także przy likwidacji starych zapasów gazu oraz jako ochrona w przypadku ewentualnego ataku terrorystycznego - twierdzą odkrywcy.
Czeskim naukowcom udało się odkryć kilka enzymów, które potrafią szybko unieszkodliwić iperyt, zarówno w organizmie człowieka, jak i w jego otoczeniu. Enzym - pochodzący z bakterii gruźlicy - niszczy molekułę iperytu w ten sposób, że odszczepia od niej chlor.
Dotychczasowe metody likwidacji iperytu w porównaniu do sposobu opracowanego przez Czechów są - zdaniem specjalistów - bardziej czasochłonne i prymitywne, a ponadto zastosowane w przypadku ataku chemicznego w dużych miastach - nie są całkowicie skuteczne.
Naukowcy wkrótce przeprowadzą testy, które mają pomóc w ustaleniu najlepszego sposobu zastosowania enzymu. Najprawdopodobniej będzie to albo forma żelu albo piany - powiedział jeden z członków zespołu badawczego, biochemik Jirzi Damborski z breńskiego uniwersytetu.
Zastosowanie iperytu w terenie powoduje skutki śmiertelne dla człowieka nawet przez kilka tygodni. Na likwidację czekają obecnie setki tysięcy ton tego gazu znajdujące się w magazynach wielkich mocarstw oraz na dnie Bałtyku, gdzie spoczywają zapasy nazistowskich Niemiec.
Iperyt - wykorzystywany w formie cieczy o charakterystycznym zapachu czosnku i musztardy - został po raz pierwszy użyty w lipcu 1917 r. przez armię niemiecką niedaleko miasta Ypres w Belgii.
Do organizmu gaz dostaje się poprzez skórę. Przenika także przez drewno i tkaniny.
Zbigniew Krzysztyniak