Dni golonki w Zielonej Górze
Golonka zapiekana na miodzie, golonka w sosie kurkowym, golonka z rusztu i golonka po bawarsku, a także kilka innych rodzajów potraw i zup z golonki - tego wszystkiego można skosztować podczas trwających właśnie w Zielonej Górze Dni Golonki. To już trzecia edycja akcji skierowanej do prawdziwych miłośników tej potrawy.
_ "Dni Golonki cieszą się coraz większym zainteresowaniem zielonogórzan, postanowiliśmy więc organizować je dwa razy do roku poszerzając za każdy razem menu"_ - podkreśla dyrektor Hotelu Orbis Polan w Zielonej Górze - Grażyna Sroczyńska. A dlaczego właśnie golonka? "Bo to danie wieprzowe, tłuste i wysokokaloryczne, które doskonale nadaje się do piwa i wódki czyli jest bardzo bliskie Polakom" - zaznacza Sroczyńska.
Obok tradycyjnej golonki po bawarsku jednym z najchętniej zamawianych obecnie rodzajów golonki jest golonka zapiekana na miodzie. "To prawdziwa nowość, w której połączyliśmy bardzo różne smaki" - mówi specjalista ds. gastronomii Ewa Baszczuk.
Warto więc wiedzieć, że Dni Golonki w zielonogórskim Hotelu Polan potrwają jeszcze przez ponad tydzień - do 14 marca.