PolskaDlaczego jajko nie jest takie straszne, jak je malują?

Dlaczego jajko nie jest takie straszne, jak je malują?

Jajo kurze, choć popularne w diecie
żywieniowej, obrosło różnego rodzaju mitami, a z faktu, że zawiera
cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie należałoby bardzo
ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede
wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które specjaliści
nazywają często białkiem wzorcowym.

Dlaczego jajko nie jest takie straszne, jak je malują?
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

10.04.2009 | aktual.: 10.04.2009 14:24

- Jaj nie należy demonizować tylko dlatego, że posiadają cholesterol. Zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe - Omega-3 i Omega-6 neutralizują działanie cholesterolu. Ponadto struktura tych kwasów w jaju jest niemal taka sama jak w naszym mózgu. Dlatego czasem mówi się o jajku, że jest to białko wzorcowe - wyjaśnia dietetyk Alicja Kalińska.

Niemal 75% jajka stanowi woda. 12% to białko, a 10% - tłuszcz. Zawartość cholesterolu w jajku to około 0,42%, a węglowodanów - 1,1%.

- Jajka mają w sobie dobre kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, E i B12. Ich spożywanie zabezpiecza m.in. przed niedokrwistością. Jajka zawierają również beta-karoten, są bogatym źródłem fosforu, żelaza, wapnia i fluoru. Mają również lecytynę, która świetnie wspomaga pracę mózgu i wpływa pozytywnie na pamięć - wylicza Kalińska.

Minusem jaj jest oczywiście cholesterol. Jedno jajko zawiera 300 miligramów tego związku, czyli pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten związek.

Kalińska dodaje, że na liczbę spożywanych jajek, powinny uważać osoby, które jedzą dużo czerwonego mięsa. Jeśli podstawę pożywienia stanowią drób i ryby, to można sobie wówczas pozwolić na jedzenie ich więcej.

Pozytywny wpływ na organizm ma nie tylko białko, ale również żółtko, które zawiera bardzo dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczu i wspomnianą już lecytynę.

Kalińska wyjaśnia, że przy świątecznym stole należy zwrócić uwagę na sposób podania jaj. Jajka faszerowane, jeśli zawierają np. smażoną cebulę, smażone pieczarki, stanowią niezdrową "bombę" kaloryczną. Może być nią również typowa dla świąt i bogata w składniki sałatka jarzynowa, przede wszystkim ze względu na dużą ilość majonezu.

- Przy wielkanocnym stole warto zwrócić uwagę na rodzaj podawanych potraw. Nawet jeśli spożyjemy więcej kalorii, ale ze związków takich jak białko, to organizm nie wbuduje ich w tkankę tłuszczową - wyjaśnia Kalińska.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)