Trwa ładowanie...
23-03-2009 18:25

Dieta z ryzykiem zgonu

Osoby, które jedzą dużo czerwonego i przetworzonego mięsa mają nieco podwyższone ryzyko zgonu z różnych przyczyn, również z powodu raka oraz chorób serca - wynika z
amerykańskich badań, które publikuje pismo "Archives of Internal Medicine". Natomiast - twierdzą uczeni - spożycie białego, czyli drobiowego mięsa, wydaje się obniżać to ryzyko.

Dieta z ryzykiem zgonuŹródło: Jupiterimages
d2f8ux7
d2f8ux7

Do wniosków na temat związku rodzaju spożywanego mięsa z ryzykiem zgonu doszli naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem w Rockville w stanie Maryland, którzy przeanalizowali dane zebrane w grupie ponad pół miliona osób, które w momencie rozpoczęcia badań miały od 50 do 71 lat.

Uczestnicy badania wypełniali ankiety na temat częstości spożycia różnych pokarmów, w tym różnych rodzajów mięsa. Przez kolejne dziesięć lat zbierano dane na temat stanu zdrowia uczestników badania oraz ich zgonów.

Okazało się, że osoby jedzące najwięcej czerwonego mięsa (zarówno mężczyźni, jak i kobiety) - tj. średnio 62,5 grama na każde 1000 kcal dziennie - miały podwyższone ryzyko zgonu z różnych przyczyn, zgonu powodu choroby serca oraz z powodu raka, porównaniu z osobami, które jadły go najmniej - średnio 9,8 grama na 1000 kcal na dzień.

Ryzyko zgonu rosło również w przypadku osób, które jadły największe ilości mięsa przetworzonego (jak np. wędliny paczkowane) - tj. 22,6 grama na 1000, w porównaniu do osób jedzących go najmniej - 1,6 grama na 1000 kcal na dzień.

d2f8ux7

Natomiast jedzenie dużych ilości białego mięsa, czyli mięsa drobiowego obniżało nieco ryzyko zgonu z różnych przyczyn oraz z powodu raka.

Jak oceniają autorzy pracy, gdyby osoby jedzące najwięcej czerwonego mięsa zmniejszyły spożycie do minimalnego poziomu to można by zapobiec 11% zgonów wśród mężczyzn oraz 16% zgonów wśród kobiet.

Według badaczy, jest kilka mechanizmów, które mogą tłumaczyć związek między spożyciem mięsa a nieco wyższym ryzykiem zgonu. Podczas poddawania mięsa wysokim temperaturom powstają związki rakotwórcze. Czerwone mięso jest też podstawowym źródłem tłuszczów nasyconych, które we wcześniejszych badaniach powiązano np. z wyższym ryzykiem raka piersi i raka jelita grubego oraz z wyższym ryzykiem chorób serca i układu krążenia, jak nadciśnienie.

Najnowsze wyniki pozostają w zgodzie z zaleceniami World Cancer Research Fund (Światowej Fundacji ds. Badań nad Rakiem), która rekomenduje redukcję spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa w celu ograniczenia zachorowań na raka.

d2f8ux7

Jak napisał w komentarzu odredakcyjnym do artykułu dr Barry M. Popkin z University of North Carolina, najnowsza praca jest bardzo aktualna, gdyż obecnie obserwuje się na świecie wzrost spożycia produktów zwierzęcych, przy jednoczesnym ograniczeniu zasobów wody, energii i żywności w ogóle.

Dr Popkin podkreśla zarazem, że spożycie białego, jak i czerwonego, choć nie przetworzonego, mięsa daje pewne korzyści zdrowotne. Dlatego naukowcy nie są zgodni co do celowości przestawienia się na dietę wegetariańską, a wręcz wegańską (zupełnie pozbawioną produktów pochodzenia zwierzęcego). - Potrzebne jest raczej znaczne ograniczenie spożycia czerwonego mięsa w ogóle, a jeszcze większe ograniczenie spożycia mięsa przetworzonego oraz innych przetworzonych i solonych produktów zwierzęcych oraz tłuszczów nasyconych - konkluduje dr Popkin.

d2f8ux7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f8ux7
Więcej tematów