Czy znikną legendarne francuskie bagietki?
Dla francuskich piekarzy przyszły
ciężkie czasy, ponieważ we Francji spadła konsumpcja pieczywa i
coraz rzadszy staje się charakterystyczny widok ludzi spieszących
do domu z długimi bagietkami pod pachą.
27.04.2006 | aktual.: 27.04.2006 18:32
Niedawne badania pokazują, że w ciągu ostatnich 100 lat Francuzi stanowczo odwrócili się od pieczywa i jedzą go o wiele mniej niż większość innych europejskich nacji.
Przeciętna dzienna porcja pieczywa to 150 gramów - jedna czwarta tego, ile przeciętny Francuz zjadał przed I wojną światową. To mniej niż w Niemczech, gdzie zjada się 230 gramów pieczywa dziennie. A Duńczycy, Włosi i Holendrzy jedzą go jeszcze więcej.
Francuscy piekarze za spadek spożycia pieczywa winią coraz wyższy standard życia. Bogatsze narody jedzą bogatszy pokarm - powiedział na seminarium branżowym dyrektor krajowego instytutu piekarnictwa, Gerard Brochoire. Dodał jednak, że nie warto jeszcze gasić ognia w chlebowych piecach.
W ubiegłym roku konsumpcja pieczywa ustabilizowała się, zwłaszcza dzięki nowym normom "tradycyjnych bagietek". Do ich wypieku używa się bowiem jedynie wysokogatunkowej mąki i nie stosuje żadnych polepszaczy.
Francuska bagietka jest legendą, i legenda ta nie umarła- twierdzi obsypany nagrodami piekarz Christian Vabret.