Trwa ładowanie...
d3twucj
27-05-2011 13:58

Coraz więcej zatruć groźnymi bakteriami z ogórków

Do sześciu wzrosła liczba ofiar śmiertelnych zatruć pokarmowych, wywołanych bakterią EHEC w Niemczech. W piątek potwierdzono, że infekcja była przyczyną zgonu dwóch kobiet z Dolnej Saksonii oraz mieszkańca Hamburga.

d3twucj
d3twucj

Rzecznik ministerstwa zdrowia landu Dolna Saksonia Thomas Spieker poinformował, że w szpitalu w Bremie zmarła 70-letnia kobieta z Cuxhaven, cierpiąca na zatrucie, wywołane EHEC, czyli groźnym szczepem pałeczki okrężnicy Eschericha coli. Jak podała agencja dpa, potwierdzono również, że bakteria spowodowała śmierć 41-letniej kobiety, też z Cuxhaven, która zmarła w zeszłą środę.

Hamburska senator ds. zdrowia poinformowała, że według wstępnych testów zakażenie EHEC było przyczyną zgonu 38-letniego mieszkańca Hamburga, który w zeszły wtorek został znaleziony martwy w swoim mieszkaniu. Zaginięcie mężczyzny zgłosił jego pracodawca.

W minionych dniach z powodu zatrucia bakterią zmarły w Niemczech trzy kobiety w wieku 24, 83 i 89 lat. Berliński instytut im. Roberta Kocha nie wykluczył kolejnych zgonów.

Według dyrektora tego instytutu Reinharda Burgera od czwartku odnotowano około 60 nowych przypadków zatrucia wywołanego EHEC o ciężkim przebiegu.

d3twucj

W ciągu tygodnia w Niemczech zgłoszono w sumie 800 potwierdzonych przypadków choroby, jak i podejrzeń infekcji. U ponad 270 chorych zakażenie ma skomplikowany przebieg. Dwie trzecie to kobiety.

Według niemieckich mediów informacje o osobach cierpiących z powodu zatruć, wywołanych bakterią EHEC nadchodzą także z innych krajów europejskich. W większości są to osoby, które przebywały w ostatnim czasie w Niemczech.

W czwartek mikrobiolodzy z Hamburga zidentyfikowali źródło zakażeń. Obecność EHEC stwierdzono na ogórkach sałatkowych z Hiszpanii, sprzedawanych na targu hurtowym w Hamburgu. Według mediów pochodziły one prawdopodobnie z dwóch gospodarstw w Andaluzji - w Maladze i Almerii.

Władze hiszpańskie podkreślają, że nie można wykluczać, iż ogórki zostały zanieczyszczone w czasie transportu do Niemiec albo już w Niemczech. Zdaniem niemieckich ekspertów jest to jednak mało prawdopodobne. - Coś takiego mogłoby się wydarzyć, gdyby cały transport ogórków, a nawet więcej, wysypało się na ziemię - ocenił przewodniczący Federalnego Stowarzyszenie Kontrolerów Żywności Martin Mueller, cytowany przez agencję dpa.

d3twucj

Instytut Roberta Kocha nie wyklucza, że są też inne źródła zakażenia, dlatego nadal odradza spożywanie sałaty, surowych pomidorów i ogórków na północy Niemiec, gdzie z powodu zakażenia EHEC cierpi najwięcej osób.

Wiele stołówek, restauracji, szpitali i przedszkoli zwłaszcza w północnych regionach Niemiec, wycofało z menu świeże warzywa. Także sieci handlowe anulują zamówienia na hiszpańskie ogórki sałatkowe i wycofują je ze swojej oferty. Sprzedaż ogórków z Hiszpanii wstrzymały władze niemieckiego landu Kraj Saary, a Bawaria nakazuje ich kontrole.

Również niemieccy producenci warzyw informują o stratach w związku z obawami konsumentów. Według relacji mediów na północy Niemiec tony sałaty, ogórków i pomidorów trafiają na śmietnik, bo odbiorcy anulowali zamówienia.

d3twucj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3twucj
Więcej tematów