Co wyjątkowego ma Małopolska?
Mniam! Aż ślinka cieknie... Małopolska ma swój własny przysmak, którym może pochwalić się całej Polsce. To pyszne danie zwane ziemniakiem po cabańsku. Smakołyk jednogłośnie okrzyknięto tradycyjnym produktem tego rejonu.
01.12.2010 | aktual.: 01.12.2010 10:43
Ziemniaczki, cebulka, marchewka, kiełbaska, boczek, pietruszka i inne przyprawy. Oto właśnie potrawa zwana ziemniakiem po cabańsku. Znana jest głównie w Chrzanowie i jego okolicach. Ale to ma się zmienić, bo Rada do spraw Produktów Tradycyjnych Małopolski jednogłośnie okrzyknęła ją kolejną tradycyjną potrawą Małopolski.
Danie jest bardzo proste do zrobienia, a swoją oryginalną nazwę zawdzięcza ludności. Przybyła ona do Chrzanowa w XIII wieku i nazwano ją cabanami. Sami mieszkańcy najczęściej robią ją wtedy, kiedy podejmują gości albo chcą pobiesiadować wśród przyjaciół.
- Każdy może przygotować ziemniaka po cabańsku. Jest to, bowiem potrawa tania, prosta i bardzo smaczna - mówi Dariusz Sobczak kucharz z restauracji Stare Mury w Chrzanowi.
Przepis:
W garnku żeliwnym (jeśli pieczemy w piecu), glinianym (jak opiekamy na ognisku) lub emaliowanym (jeśli smażymy na gazie) układamy na przemian warstwami ziemniaki pokrojone w grubą kostkę lub talarki i kiełbasę w plasterkach, grube plastry boczku, zieloną pietruszkę cebulę i marchewkę. Poszczególne warstwy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość przykrywamy liśćmi kapusty. Całość pieczemy na wolnym ogniu przez około 50 min. aż do momentu kiedy poczujemy zniewalający zapach potrawy.
Polecamy w wydaniu internetowym Fakt.pl:
Ty też możesz wygrać ze spółdzielnią!