Ciepła zima oznacza tańszą żywność
Wyższe temperatury mogą przełożyć się na większe plony i niższe ceny żywności w sklepach. Ciepła zima sprzyja rolnikom oraz konsumentom.
10.01.2014 14:42
Prezes zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz podkreśla, że wyższa niż zwykle temperatura to dobra wiadomość. Podobne, łagodne zimy występują rokrocznie w krajach zachodniej Europy i przekładają się na wyższe plony w tamtych krajach. Jeżeli pogoda znacząco się nie zmieni, to w opinii rozmówcy w przyszłości możemy spodziewać się niższych cen w sklepach.
Niebezpieczeństwem, które niesie ze sobą wyższa temperatura jest rozwój roślinnych chorób lub szkodników. Ale, zdaniem Wiktora Szmulewicza, z tym problemem rolnicy powinni sobie poradzić.
Zagrożeniem dla wysokich plonów są silne i długotrwałe mrozy, ale nie muszą one oznaczać wyższych cen w sklepach spożywczych. Prezes rady izb rolniczych wyjaśnia, że cena artykułów żywnościowych, w większym stopniu niż od pogody w Polsce, zależy od światowej koniunktury na giełdach towarowych. W przypadku nieurodzaju w naszym kraju klienci zamiast polskiej kupią zagraniczną żywność.
Wstępne zmiany w cenach produktów rolnych, które zaszły w grudniu ubiegłego roku, według informacji Głównego Urzędu Statystycznego powinniśmy poznać 20 stycznia.
Zobacz więcej w serwisie pogoda. href="http://wp.pl/">