Ciemne owoce i warzywa zapobiegają nowotworom
Barwniki, które nadają owocom i warzywom
ciemny kolor mają silne działanie przeciwnowotworowe -
potwierdzają amerykańskie badania, o których informuje serwis
internetowy EurekAlert.
Antocyjaniny nadają owocom i warzywom kolor czerwony, fioletowy lub niebieski. Znanych jest ponad 600 odmian tych barwników.
Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stanu Ohio na hodowanych w laboratorium komórkach szczurów i ludzi, podawanie wyciągów zawierających antocyjaniny spowalnia wzrost komórek raka jelita grubego, a nawet może niszczyć część z nich.
Nie wszystkie z badanych produktów o ciemnym zabarwieniu działały równie silnie - na przykład barwniki z purpurowej kukurydzy maiz morado oraz z czarnych jagód przewyższały pod tym względem rzodkiewkę. Wyciąg z rzodkiewki i ciemnej odmiany marchwi spowalniały wzrost komórek nowotworu o 50 do 80%, natomiast składniki aronii czerwonej zabijały do 20% patologicznych komórek, nie wpływając na zdrowe tkanki.
Zdaniem kierującej badaniami prof. Monici Giusti, podawane doustnie antocyjaniny mogłyby mieć szczególne znaczenie w profilaktyce i zwalczaniu nowotworów przewodu pokarmowego. Są wchłaniane do krwi w niewielkim stopniu, za to mogą bardzo silnie działać miejscowo na jelito.
Na razie nie ma twardych danych, jakie warzywa czy owoce byłyby w tym celu najbardziej odpowiednie. Prof. Giusti uważa natomiast, że można by szeroko stosować antocyjaniny, jako korzystne dla zdrowia barwniki spożywcze.
Wyjaśnienia wymaga również sam mechanizm przeciwnowotworowego działania antocyjanin - wiadomo na przykład, że pewne modyfikacje budowy ich cząsteczki mogą je wzmocnić.
Naukowcy przedstawili wyniki swoich badań podczas 234 zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Bostonie.