Chleb i kiszka na ministerialnej liście
Chleb słowiński i kiszka kaszubska - dwa produkty z naszego regionu zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
24.03.2006 | aktual.: 24.03.2006 09:14
- To dla nas duże wyróżnienie, bo w całym województwie pomorskim jest tylko 6 takich produktów, a w Polsce jedynie 9 regionów mających tradycyjne potrawy - mówi Henryk Soja, kierownik Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach. Chleb słowiński pieczony był przez autochtoniczną ludność pochodzenia kaszubskiego tzw. Słowińców, którzy zamieszkiwali od XIX wieku tereny położone wokół jeziora Gardno i Łebsko.
Chleb pieczono w wolno stojących piecach chlebowych. Natomiast kiszka kaszubska to potrawa, której receptura pochodzi z XVIII wieku. Początkowo przygotowywana była przez Gochów mieszkających koło Bytowa. Kiszki kaszubskie składają się z ziemniaków, kaszy gryczanej, jaj i wędzonej słoniny. Na ministerialnej liście mogą znaleźć się potrawy wykonane metodą tradycyjną o historii dłuższej niż 25 lat i z cechami świadczącymi o produkcji w danym regionie.