Chińczycy odkryli makaron
Na stanowisku archeologicznym w
zachodnich Chinach znaleziono czarkę z makaronem, liczącym co
najmniej cztery tysiące lat.
Znalezisko prawdopodobnie ostatecznie zamyka spór o to, kto
wynalazł makaron: Chińczycy, Włosi czy Arabowie.
13.10.2005 | aktual.: 13.10.2005 09:06
Wiek znaleziska potwierdziły najnowocześniejsze testy laboratoryjne - podały chińskie media, przypominając jednocześnie, że pierwsze wzmianki na temat makaronu znajdują się w dokumentach chińskiej dynastii Han z początku naszej ery.
Wbrew stanowisku Włochów, w Chinach twierdzono też zawsze, że makaron do Europy sprowadził wenecki kupiec i podróżnik Marco Polo (1254-1324), wracając z wielkiej podróży do Chin. Włosi uważają, że było dokładnie odwrotnie i to Marco Polo zaprezentował Chińczykom pastę.
Zdaniem chińskich archeologów, znalezisko z miejscowości Lajia w powiecie Minhe w zachodniochińskiej prowincji Qinghai ostatecznie wyjaśnia pochodzenie makaronu. Zdecydowanie jest to najstarszy makaron, jaki kiedykolwiek znaleziono - powiedział cytowany przez BBC naukowiec z pekińskiego instytutu geologii, Lu Houyuan.
Garść żółtego, mającego długość 50 centymetrów makaronu została znaleziona w czarce na głębokości trzech metrów na terenach, gdzie przed tysiącami lat miała miejsce olbrzymia powódź, która zdaniem archeologów całkowicie zniszczyła osadę z tzw.kultury Qijia (Ć'hi- dzia) z późnego neolitu.
Czarka przewróciła się a gliniane podłoże spełniło rolę zamknięcia. W naczyniu wytworzyła się próżnia, dzięki której makaron przetrwał.
Szczegółowe badania wykazały, że znajdujące się w glinianej czarce kluski nie były robione z mąki lecz z ziaren dwu rodzajów zbóż: prosa i sorga, rosnących w dorzeczu Rzeki Żółtej. Na tych terenach - zamieszkałych obecnie przez muzułmańską mniejszość etniczną Hui ludzie nadal robią makaron z prosa.
Naukowcy zapowiadają, że wykorzystają neolityczną recepturę, robiąc właśnie z prosa i sorga taki sam makaron, jak znaleziony w Lajia.