Bydgoska piekarnia "Baton" już w Unii
Bydgoska piekarnia "Baton" jako pierwsza w
Polsce uzyskała unijny certyfikat dotyczący produkcji pieczywa
bezpiecznego dla zdrowia - donosi "Gazeta Pomorska".
29.07.2003 | aktual.: 29.07.2003 06:12
Certyfikat HACCP/DS3027E: 1997 jest wynikiem oceny zarządzania firmą, mającego zapewnić produkcję bezpiecznej dla zdrowia żywności. Przygotowania do uzyskania certyfikatu w "Batonie" trwały osiem miesięcy - podkreśla dziennik.
"Nie było to łatwe zadanie. Remonty i modernizacja nie były problemem. Najtrudniej było zmienić mentalność ludzi. Na przykład unijne przepisy wymagają aktualnych atestów dla każdej nowej partii surowca używanego do produkcji. Tymczasem polscy dostawcy uważali, że wystarczy tu jeden stały atest. Na szczęście nasi kontrahenci też zrozumieli, że im wcześniej dostosują się do tego przepisu, tym lepiej będzie też dla nich" - powiedział "Gazecie Pomorskiej" właściciel piekarni Andrzej Wasilewski.
Audyt i wszystkie egzaminy wypadły dla bydgoskich piekarzy bardzo dobrze i od kilku dni legitymują się cenionym i już niedługo niezbędnym certyfikatem. Teraz liczą na profity, bo duże sieci sprzedaży będą handlowały wyłącznie pieczywem z piekarń z unijnym certyfikatem.