ŚwiatBrokuły i kalafiory zapobiegają rakowi prostaty

Brokuły i kalafiory zapobiegają rakowi prostaty

Regularne spożywanie brokułów i kalafiorów obniża ryzyko zachorowania na agresywnego raka prostaty - wykazały badania amerykańsko-kanadyjskie, o których informuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".

Brokuły i kalafiory zapobiegają rakowi prostaty
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

02.08.2007 | aktual.: 02.08.2007 19:49

Do takich wniosków doszli badacze z amerykańskiego Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem, którzy wspólnie z naukowcami z Kanady przebadali 1300 mężczyzn cierpiących na raka prostaty. Przy pomocy ankiet zebrano dane na temat spożycia różnych grup produktów.

Ogólnie, jedzenie warzyw i owoców nie chroniło przed rakiem prostaty. Wyjątek stanowiły tu warzywa z rodziny krzyżowych, takie jak brokuły i kalafior, które - spożywane regularnie - wyraźnie obniżały ryzyko zachorowania na agresywną odmianę tego nowotworu. Daje ona szybko przerzuty do innych narządów i obniża szanse pacjenta na wyleczenie.

Jedzenie szpinaku również łagodziło ryzyko zachorowania na raka prostaty, ale związek ten nie dotyczył jego agresywnej postaci.

Jak komentują autorzy pracy, kalafiory i brokuły zawierają wiele związków, które mogą mieć działanie przeciwnowotworowe.

Jednak dr Kat Arney z Cancer Research UK uważa, że nie istnieje jedno "superwarzywo" czy owoc, które ochroni nas przed rakiem. Badania dowodzą, że najlepszym sposobem na obniżenie ryzyka wielu nowotworów złośliwych jest stosowanie urozmaiconej i dobrze zbalansowanej diety, na którą powinno się składać przynajmniej pięć porcji różnych warzyw i owoców.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)