Brokuły i kalafiory zapobiegają rakowi prostaty
Regularne spożywanie brokułów i kalafiorów obniża ryzyko zachorowania na agresywnego raka prostaty - wykazały badania amerykańsko-kanadyjskie, o których informuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".
02.08.2007 | aktual.: 02.08.2007 19:49
Do takich wniosków doszli badacze z amerykańskiego Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem, którzy wspólnie z naukowcami z Kanady przebadali 1300 mężczyzn cierpiących na raka prostaty. Przy pomocy ankiet zebrano dane na temat spożycia różnych grup produktów.
Ogólnie, jedzenie warzyw i owoców nie chroniło przed rakiem prostaty. Wyjątek stanowiły tu warzywa z rodziny krzyżowych, takie jak brokuły i kalafior, które - spożywane regularnie - wyraźnie obniżały ryzyko zachorowania na agresywną odmianę tego nowotworu. Daje ona szybko przerzuty do innych narządów i obniża szanse pacjenta na wyleczenie.
Jedzenie szpinaku również łagodziło ryzyko zachorowania na raka prostaty, ale związek ten nie dotyczył jego agresywnej postaci.
Jak komentują autorzy pracy, kalafiory i brokuły zawierają wiele związków, które mogą mieć działanie przeciwnowotworowe.
Jednak dr Kat Arney z Cancer Research UK uważa, że nie istnieje jedno "superwarzywo" czy owoc, które ochroni nas przed rakiem. Badania dowodzą, że najlepszym sposobem na obniżenie ryzyka wielu nowotworów złośliwych jest stosowanie urozmaiconej i dobrze zbalansowanej diety, na którą powinno się składać przynajmniej pięć porcji różnych warzyw i owoców.