ŚwiatBiżuteria, z której można zrobić obiad - ostatni krzyk mody?

Biżuteria, z której można zrobić obiad - ostatni krzyk mody?

W jednym ze sklepów jubilerskich na moście Ponte Vecchio we Florencji zorganizowano pokaz spożywczej biżuterii. Klejnoty zrobiono z wędlin, serów i warzyw.

Były broszki z surowej szynki, pierścionki z sera i ze słoniny oraz bransoletki z fasoli. Do wyrobu biżuterii wykorzystano zatem specjały toskańskiej kuchni.

Gościny wystawie udzielił jeden ze złotników na słynnym Ponte Vecchio, gdzie od wieków zakochani zaopatrują się w zaręczynowe pierścionki.

Projektantem biżuterii jest znany kucharz Claudio Menconi, a jej walory - smakowe, nie tylko artystyczne - zachwalał odpowiedzialny za turystykę na florenckim ratuszu asesor Paolo Cocchi. On też zachęcał obecnych do udziału w kończącej pokaz aukcji, dochód z której został przeznaczony na pomoc dla miejscowego szpitala dziecięcego.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)