Białe wino też zdrowe

Nie tylko czerwone, ale i białe wino ma korzystny wpływ na zdrowie - zapewnia "New Scientist".

14.10.2008 16:45

Tak zwany "francuski paradoks", czyli rzadkie występowanie wśród lubiących tłuste jedzenie Francuzów chorób serca, przypisuje się zwykle zdrowotnym właściwościom czerwonego wina. Dipak Das, biolog molekularny z University of Connecticut School of Medicine w Farmington wzbogacił dietę części laboratoryjnych szczurów o białe wino w ilości odpowiadającej u człowieka 1-2 szklankom dziennie.

Okazało się, że tak traktowane zwierzęta doznały podczas zawału mniejszych uszkodzeń mięśnia sercowego w porównaniu z abstynentami, żyjącymi tylko o ziarnie i wodzie oraz szczurami pojonymi czystym alkoholem. Działanie białego wina okazało się u szczurów podobne do wina czerwonego oraz "cudownej" substancji otrzymywanej ze skórek winogron- resweratrolu.

Białe wino nie zawiera resweratrolu, ale są w nim inne korzystne dla zdrowia składniki, jak tyrosol i hydroksytyrosol. Sądząc z badań szczurzych serc, chronią one mitochondria, dostarczające komórkom energii.

(PAP) pmw/ yy/

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)