Bakterie pomagają nawet po śmierci
"Żywe" jogurty zawierające korzystne dla zdrowia szczepy bakterii mogą mieć leczniczy wpływ na choroby jelit u człowieka nawet wtedy, kiedy obecne w tych produktach bakterie są martwe - udowodnili naukowcy z Izraela i USA. Wyniki ich badań publikuje pismo "Gastroenterology".
04.02.2004 | aktual.: 04.02.2004 10:21
Zaliczane do tzw. żywności probiotycznej jogurty zawierające żywe, przyjazne organizmowi człowieka szczepy bakterii, uznaje się od dawna za naturalne leki w przypadku chorób takich, jak zapalenie jelit.
Według badaczy z Jerozolimy i Kalifornii martwe szczepy bakterii także mogą mieć takie same działanie lecznicze na chore jelita, jak szczepy żywe. Naukowcy naświetlili probiotyki, zabijając obecne w nich bakterie. Następnie podali zawierające martwe bakterie probiotyki myszom chorym na zapalenie jelita. Jak się okazało, bakterie te miały takie same działanie lecznicze na chore myszy, jak bakterie żywe.
Zdaniem badaczy analizujących reakcje układu immunologicznego, komórki i białka układu odpornościowego tworzące pierwszą linię obrony organizmu reagują na bakterie tak samo, niezależnie, czy są to bakterie żywe czy martwe.
Według amerykańskich i izraelskich badaczy dzięki odkryciu właściwości bakterii martwych możliwe stać się może dodawanie probiotyków do wielu rodzajów pożywienia.