ŚwiatBakteria E.coli atakuje w Japonii. 6 osób nie żyje, stu zatrutych

Bakteria E.coli atakuje w Japonii. 6 osób nie żyje, stu zatrutych

Sześć osób zmarło w północnej Japonii w następstwie zarażenia się bakterią - pałeczką okrężnicy - E.coli - która znajdowała się w marynowanej kapuście pekińskiej; ponad 100 osób doznało ciężkiego zatrucia - powiadomiły lokalne władze.

Władze prefektury Hokkaido poinformowały, że marynowaną pekińską kapustę produkowano w prefekturze i tu sprzedawano. O pierwszych zachorowaniach informowano około 10 dni temu.

Większość ofiar to ludzie w podeszłym wieku z domów opieki, lecz zmarła także 4-latka z Sapporo, która na kilka dni przed śmiercią jadła kapustę.

Marynowana kapusta pekińska to popularny w Japonii dodatek dań głównych, wcześniej nie odnotowano takich zarażeń.

Władze wszczęły dochodzenie. Nie wyklucza się, że powodem skażenia produktu chorobotwórczą bakterią mogła być niewystarczająca sterylizacja opakowań.

W roku 2011 wskutek zakażenia szczególnie zjadliwym szczepem E. coli (EHEC) w Europie zmarło ponad 50 osób.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (27)