ŚwiatAntykryzysowa dieta

Antykryzysowa dieta

Ukraińscy dietetycy opracowali specjalne antykryzysowe menu. Większość produktów zwierzęcych została w nim zastąpiona warzywami.

28.04.2009 20:32

Dietetycy zwracają uwagę, że złe odżywianie prowadzi do wielu chorób, przede wszystkim serca i układu krwionośnego. Ponieważ kryzys zmusił wielu Ukraińców do oszczędności, pogorszył się także ich jadłospis. Lekarze proponują zatem nowe "antykryzysowe" menu składające się w 70% z produktów roślinnych i tylko w 30% ze zwierzęcych.

Ryba, źródło jodu i selenu, może być częściowo zastąpiona solą jodowaną i czosnkiem. Zamiast mięsa można jeść rośliny strączkowe, na przykład soję, w której jest więcej białka, niż w mięsie.

Ponieważ znacznie wzrosły także ceny owoców, dietetycy proponują tańsze warzywa. Jednocześnie podkreślają, że ich zalecenia nie dotyczą osób chorych, dzieci oraz kobiet w ciąży.

Według sondażu z końca stycznia, wraz z początkiem kryzysu, 1/3 Ukraińców zaczęła oszczędzać na produktach spożywczych.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)