Alarmujące wyniki badań. Kurczaki z salmonellą trafiły do sklepów
W duńskich sklepach wykryto salmonellę w mięsie drobiowym z polskich kurcząt. Badania ujawniły obecność bakterii w 9 z 25 próbek. Duńskie służby podjęły działania.
Co musisz wiedzieć?
- Gdzie wykryto problem? W duńskich sklepach, gdzie sprzedawano polskie mięso z kurczaka, wykryto salmonellę w 9 z 25 przebadanych opakowań.
- Kiedy przeprowadzono badania? Badania miały miejsce w marcu, kwietniu i maju 2025 r.
- Jakie działania podjęto? Duńskie władze i sieci handlowe zapowiedziały zaostrzenie kontroli jakości mięsa.
Jakie są wyniki badań?
Badania przeprowadzone przez Landbrug & Fødevarer wykazały obecność salmonelli w polskim mięsie z kurczaka sprzedawanym w Danii. W 9 z 25 próbek znaleziono bakterie, w tym podtypy należące do pięciu najbardziej niepożądanych gatunków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Test najdroższych jagodzianek w Warszawie. "Trzeba dużo zapłacić"
- Badania wskazują, że może istnieć potencjalny problem z obecnością salmonelli w partiach świeżego zagranicznego mięsa z kurczaka - podkreśliła Sørine Quaade Møller z Duńskiego Urzędu ds. Weterynarii i Żywności.
Przeczytaj także: Salmonella w produkcie z Biedronki. Pilne ostrzeżenie dla klientów
Jakie są reakcje firm?
Salling Group, właściciel sieci Netto, Føtex i Bilka, wprowadziła bardziej rygorystyczne testy świeżego mięsa. Carina Jensen, odpowiedzialna za jakość w firmie, określiła sytuację jako "głęboko godną ubolewania i całkowicie niedopuszczalną".
Firma True Food, odpowiedzialna za import, również wyraziła zaskoczenie. - Sytuacja jest wysoce krytyczna - stwierdził Michael Guldin, partner firmy.
Przeczytaj także: Alarm służb w USA. Wszystko przez skażone ogórki
Co dalej z kontrolą jakości?
Duńskie władze oraz sieci handlowe zapowiedziały zaostrzenie kontroli jakości mięsa. Działania te mają na celu zapobieganie podobnym sytuacjom w przyszłości i zapewnienie bezpieczeństwa konsumentów. Wyniki badań uznano za niedopuszczalne i niezgodne z przepisami, co skłoniło do podjęcia natychmiastowych działań.
Salmonella to bakteria, która może powodować poważne infekcje żołądkowo-jelitowe, takie jak salmonelloza. Objawia się ona biegunką i ogólnym złym samopoczuciem. Choroba trwa od kilku dni do kilku tygodni i może być szczególnie groźna dla osób starszych, dzieci i osób z obniżoną odpornością
Źródło: Onet