PolskaAbp Życiński: nie bójcie się modyfikowanej żywności

Abp Życiński: nie bójcie się modyfikowanej żywności

Abp Józef Życiński wzywał wiernych, aby nie bali się żywności modyfikowanej genetycznie. Medycyna nie ma żadnej wiedzy, by żywność zmieniona genetycznie niosła jakieś zagrożenia - powiedział metropolita lubelski.

Abp Życiński: nie bójcie się modyfikowanej żywności
Źródło zdjęć: © AFP

04.12.2007 | aktual.: 04.12.2007 12:43

Zdaniem abp. Życińskiego, lęk przed żywnością zmodyfikowaną genetycznie rozpowszechniają środowiska radykalnych ekologów. Ich poglądy są odosobnione - uważa hierarcha.

Tyle razy uczestniczyłem w Stolicy Apostolskiej w dyskusjach o żywności zmodyfikowanej genetycznie (...) i nigdy nie usłyszałem opinii, by żywność, którą zmieniono genetycznie była zagrożeniem dla ludzkiego życia - zaznaczył abp Życiński.

Wskazał, że tego rodzaju żywność jest już w Polsce spożywana, m.in. okazałe truskawki, czy twarde pomidory sprowadzane z zagranicy. Wszyscy korzystamy już z tych pokarmów i nie ma powodu, by wpadać w panikę i przeżywać lęki, dlatego, że ktoś nas straszy - powiedział.

Metropolita lubelski podkreślił, że dzięki genetycznemu modyfikowaniu żywności można walczyć z chorobami. Wskazał na program naukowców z Fryburga, którzy uzyskali ryż zawierający witaminę A i inne korzystne związki, których nie ma w zwykłych odmianach tej rośliny. Jest to ważne tam, gdzie ryż jest podstawą wyżywienia. Dzieci karmione tym ryżem w biednych krajach nie zapadają na choroby oczu - mówił.

Abp Życiński przypomniał, że w przeszłości ludzie wielokrotnie straszeni byli złymi skutkami, które miałyby przynieść nowe wynalazki. Nawiązał do XIX-wiecznych przewidywań mówiących, że podróże koleją z wielką na ówczesne czasy prędkością 30 km na godzinę, będą szkodliwie odbijać się na ludzkim wzroku.

Pewien typ odwagi jest konieczny, aby społeczeństwo mogło istnieć i normalnie funkcjonować - przekonywał abp Życiński.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)