109 osób zatruło się szpinakiem w USA
Co najmniej 109 osób w Stanach
Zjednoczonych zatruło się szpinakiem, w którym stwierdzono
obecność bakterii escherichia coli (pałeczki okrężnicy) - podała amerykańska federalna służba zdrowia. Szpinak
taki znaleziono w sklepach w 19 stanach.
18.09.2006 | aktual.: 18.09.2006 09:30
Bakteria, której obecność wykryto w szpinaku, spowodowała do tej pory śmierć 77-letniej mieszkanki stanu Wisconsin. Podejrzewa się też, że była powodem zgonu 23-letniej kobiety w Ohio.
Naczelny lekarz federalnego Ośrodka ds. Żywności i Leków David Acheson poinformował o nakazie wycofania z rynku świeżego szpinaku i ostrzegł Amerykanów, by do odwołania zrezygnowali całkowicie ze spożywania świeżego szpinaku i produktów, zawierających tę roślinę.
Początkowo, w zeszłym tygodniu, odpowiedzialnością za obecność bakterii w szpinaku obarczono firmę Natural Selection Foods LLC, dostarczającą na rynek świeży produkt, pakowany próżniowo. Ostatecznie jednak inspektorzy federalni nie potwierdzili oskarżenia. Z rynku natomiast wycofano szpinak i mieszanki warzyw, zawierające liście tej rośliny, dostarczany przez 34 firmy. Obecnie federalni inspektorzy przeprowadzają kontrole w indywidualnych gospodarstwach, dostarczających warzywa do większych firm. Nie ustalono, czy bakteria dostała się do szpinaku na polach czy w trakcie procesu przetwórczego.
Zatruty bakterią E.coli szpinak znaleziono w sklepach w 19 stanach amerykańskich. Najwięcej przypadków zachorowań wykryto w Wisconsin.
Amerykański szpinak wycofano też - w ramach działań prewencyjnych - z rynków Kanady i Meksyku.
Escherichia coli - pałeczka okrężnicy - to bakteria, żyjąca symbiotycznie w jelicie grubym; poza jelitami jest silnie chorobotwórcza. Wywołuje zapalenie pęcherzyka żółciowego i biegunki.