Masowe zatrucie zapiekanką w Szczecinie. Poszkodowanych prawie 50 osób
Blisko 50 osób zatruło się zapiekanką w Szczecinie. Sanepid potwierdził obecność enterotoksyn gronkowca w daniu przygotowanym przez lokalną firmę cateringową.
Pod koniec października sanepid w Policach otrzymał zgłoszenie o podejrzeniu zatrucia pokarmowego. Jak informuje Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, objawy wystąpiły u 47 osób, z których siedem trafiło do szpitala. Zatrucie dotknęło głównie pracowników zakładu w Mierzynie.
Przyczyny zatrucia
Zatrucie wywołała zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem. Inspektorzy z Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie przeprowadzili kontrolę w firmie cateringowej, pobierając wymazy z powierzchni roboczych i sprzętu. Wyniki badań potwierdziły obecność enterotoksyn gronkowcowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Produkcja posiłków została wstrzymana, a na firmę nałożono mandat w wysokości 500 zł za brak wdrożenia pełnego systemu HACCP. Grzegorz Galiński z oddziału nadzoru sanitarnego GSS-E w Szczecinie podkreślił, że źródłem zakażenia był człowiek, mimo że narzędzia były czyste.
Firma cateringowa musiała przeprowadzić dezynfekcję pomieszczeń i sprzętu oraz uporządkować dokumentację. Pracownicy zostali przeszkoleni w zakresie higieny. Po spełnieniu wszystkich zaleceń, od 13 listopada firma mogła wznowić działalność.
Gronkowcowe zatrucie pokarmowe jest często związane z posiłkami zawierającymi mięso i wyroby garmażeryjne. Enterotoksyny mogą być obecne także w sałatkach, produktach mlecznych i ciastach. Firma cateringowa, mimo wcześniejszej dobrej opinii, będzie teraz podlegać wzmożonemu nadzorowi sanepidu.
Źródło: Fakt/PAP