Warsaw Restaurant Week: gdzie, za ile i do kiedy zjemy taniej?
"Wizyta w restauracji to już nie tylko posiłek, to emocjonalne doświadczenie, które rozbudza nasze zmysły".
Trwa wiosenna edycja Warsaw Restaurant Week. Po raz kolejny trzydaniowy obiad - przystawkę, danie główne i deser - zjemy za 39 zł w najlepszych restauracjach. Do końca festiwalu zostały trzy dni!
Restaurant Week wystartował 21 kwietnia w 26 polskich miastach. Tegoroczna wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week skupia się wokół emocji, które wywołuje restauracyjne jedzenie. - Wizyta w restauracji to już nie tylko posiłek, to emocjonalne doświadczenie, które rozbudza nasze zmysły. Szefowie kuchni i restauratorzy świadomie te emocje projektują, a goście coraz bardziej potrafią to docenić – mówi Paweł Światczyński, pomysłodawca Festiwalu Restaurant Week.
Czym jest Festiwal Restaurant Week?
To festiwal najlepszych restauracji, podczas którego na mieszkańców Warszawy czeka trzydaniowe menu, w którego skład wchodzą: przystawka, danie główne i deser. Przez cały okres trwania wydarzenia uczestników obowiązuje jedna cena – 39 złotych. Wystarczy zarezerwować stolik na oficjalnej stronie festiwalu.
Restauracje w Warszawie
W festiwalu bierze udział kilkadziesiąt stołecznych restauracji. Trzydaniowy posiłek zjecie w m.in. Berek, Bombaj Masala, Casablanca, Der Elefant, Foccacia Ristorante, Kieliszki na Próżnej, Montenegro, Reforma, Sketch w Teatrze Wielkim, Weranda czy Żurawina. Pełna lista restauracji jest dostępna tutaj.
W ramach Festiwalu odbywa się szereg wydarzeń dedykowanych restauracyjnej kulturze stołu oraz wspólnego spędzania czasu wolnego przy jedzeniu. Organizatorzy zapraszają m.in. na pierwsze w Polsce warsztaty jedzenia, warsztaty gotowania, wykłady i wystawy. Na część obowiązują zapisy, a część z nich jest płatna. Wszystkie szczegóły tych wydarzeń dostępne są na stronie internetowej Warsaw Restaurant Week.