W Warszawie rusza Targ Rybny. W samym centrum miasta
Nowa inicjatywa twórców Targu Śniadaniowego
Już od 13 listopada wszyscy miłośnicy świeżych, wędzonych i marynowanych ryb oraz owoców morza będą mogli zrobić zakupy, a także spróbować ich na miejscu. W samym sercu Warszawy - na placu Powstańców Warszawy w każdy piątek w godzinach 12:00-20:00 odbywać się będzie Targ Rybny.
Poszukiwacze świeżej ryby będą mogli przebierać wśród pstrągów (tęczowych, łososiowych, źródlanych), jesiotrów, dorad, mieczników, halibutów, śledzi, sardynek i sardeli oraz takich ryb jak sola, żabnica, tuńczyk, merlin, labrax. Ryby dostępne też będą w wersji wędzonej (np. troć,sieja, węgorz, sielawa, sum, łosoś, miętus, halibut, makrela, pstrąg i jesiotr) oraz w przetworach. Dostępne będą pasztet z pstrąga, roladki z leszcza z morelą lub śliwką, roladki z płoci, śledzie (z żurawiną, gruszką, piernikiem, pomidorem czy kiszonym ogórkiem), karasie, liny, makrele, szczupaki, sandacze, sielawy, sumy i wiele innych w zalewie ) Miłośnicy owoców morza również znajdą coś dla siebie - mule i ostrygi, vongole, fasolari, brzytwy, krewetki, kalmary, ośmiornice, kraby, homary, scalopsy i langusty. Poza skarbami wód będzie można zaopatrzyć się także w składniki potrzebne do ich przyrządzania lub oryginalne dodatki takie jak szparagi morskie.
Spróbować na miejscu
Poza stoiskami zakupowymi będzie można próbować i zjeść rozgrzewające potrawy na miejscu. W menu prawdziwe specjały: klasyczna zupa rybna, zupa rybna po tonkińsku, ostro-kwaśna z krewetkami, kleik ryżowy z mulami lub z łososiem, ryba w sosie słodko kwaśnym, łosoś w czerwonym curry, wątróbka z pstrąga, krewetki po japońsku czy krewetki w cieście filo.
Trag Rybny to inicjatywa twórców Targu Śniadaniowego, jednej z najlepiej rozpoznawalnych inicjatyw promujących lokalnych producentów i dobrą kuchnię. - Już rok temu dostrzegając potrzebę istnienia w Warszawie miejsca zakupu dobrej jakości ryb i owoców morza postanowiliśmy stworzyć Targ Rybny. Teraz po długim okresie przygotowań mamy przyjemność ogłosić start tego projektu. Bardzo możliwe, że część oferty Targu Rybnego będzie także zasilać sobotnie i niedzielne Targi Śniadaniowe - przyznaje pomysłodawca targów Krzysztof Cybruch.
- Wszystkim, którym plac Powstańców Warszawy kojarzył się do tej pory z donicami może teraz zacząć kojarzyć się z dobrą rybą - dodają inicjatorzy Targu.