Restauracja z potrawami z owadów!
Pierwsza w Warszawie! Ktoś chętny na smażonego świerszcza?
Informujemy o tym jako pierwsi. 6 lutego odbędzie się otwarcie pierwszej w Warszawie (i w Polsce) restauracji, która serwować będzie wyłącznie potrawy z owadów.
Nietypowe dania będzie można zjeść na Ursynowie, przy ul. Nugat 7 w restauracji „Co To To Je". W Polsce są wprawdzie lokale, w których można spróbować takich potraw, natomiast takiej, w której będą tylko takie potrawy - dotychczas nie było.
Chcemy, aby tego rodzaju pożywienie przestało nam się kojarzyć negatywnie i powoli weszło do naszego menu - powiedziała nam właścicielka restauracji, Ewa Sikorska. - zwłaszcza, że to jedzenie jest bardzo bogate w białko, minerały i wapń, natomiast nie posiada tłuszczów. Tego rodzaju potrawy nie muszą mieć "ekstremalnego” wyglądu i mogą być apetycznie podane. Pamiętam jak pojawiło się w Polsce jedzenie typu krewetki czy sushi. Pierwszy odbiór był raczej "na nie". Obecnie zostały typowym pożywieniem".
- Czy będzie można zjeść żywe owady?
- Tak, ale tylko po uprzednim powiadomieniu nas i nie w obecności innych gości - powiedziała nam właścicielka "Co To To je".
Czy restauracje z "owadzim" jedzeniem przyjmą się w Warszawie? Na razie nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że warto jeść owady. Jak czytamy w tygodniku Die Zeit, 100 gramów mięsa ze świerszcza zawiera tyle samo białka, co jajko kurze, a dostarcza przy tym trzy razy więcej żelaza co wołowina. Jakkolwiek pomysł wydaje się szokujący, trzeba wziąć pod uwagę, że połowa ludzkości na świecie żywi się owadami. Organizacja Narodów Zjednoczonych zidentyfikowała już 1700 jadalnych gatunków owadów. W niektórych krajach świerszcze uchodzą za kulinarny rarytas!
Owady będą dostarczane przez warszawską Fabrykę Owadów . Kuba Urbański, jej właściciel powiedział nam, że coraz więcej warszawiaków przychodzi kupować do niego owady na własne potrzeby kulinarne. Są to głównie osoby, które spróbowały ich podczas wycieczki po Azji i się w nich rozsmakowały. Owady są zdrowe, pożywne i... smaczne. Jada się je w wielu miastach na całym świecie. Teraz będzie można spróbować ich w Warszawie.
Są chętni na smażonego świerszcza? Jedliście już owady?
Co to to je
Ursynów, ul. Nugat 7