Gdzie w Warszawie zjeść po tajsku?
Tylko trzy restauracje w stolicy otrzymały certyfikację od Królestwa Tajlandii!
Kuchnia tajska powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Jej smaki są bardzo zróżnicowane - od delikatnych aż po piekielnie ostre. Niestety, wcale nie tak łatwo zjeść w stolicy prawdziwą potrawę tajską. Dostajemy głównie mix azjatycki, z ryżem i curry w roli głównej. Nie zawsze też potrafimy odróżnić czy to co jemy, to autentyczna potrawa tajska, czy tylko azjatycka improwizacja na jej temat.
Dlatego Ministerstwo Handlu Królestwa Tajlandii stworzyło program "Thai Select", którego głównym zadaniem jest certyfikacja i promocja autentycznych restauracji oraz produktów tajskich w Polsce.
Wybrane restauracje otrzymały od przedstawiciela ambasady specjalne odznaczenie "Thai Select", które służy m.in. poświadczeniu autentyczności i jakości serwowanego w danej restauracji tajskiego jedzenia. Celem tego programu jest nie tylko zwiększenie renomy tajskich restauracji, ale też zachęcenie restauratorów do podnoszenia jakości potraw przy zachowaniu autentyczności smaku oryginalnej tajskiej kuchni. Dla nas oznacza to tyle, że wybierając się do konkretnej restauracji będziemy mieli pewność, że jemy oryginalną, tajską potrawę.
Jak dowiedzieliśmy się w ambasadzie Królestwa, rozpatrzono już kandydatury. Trzynaście restauracji przeszło wstępne kwalifikacje. Odznaczenie "Thai Select" otrzymały w Warszawie tylko trzy z nich!
Basil & Lime przy Puławskiej, której właścicielem jest zresztą rodowity Taj - Thanawat Na Nagara
Suparom Thai Food przy Marszałkowskiej, powstała jeszcze w październiku 1990 roku
Thai Thai, zlokalizowana przy Placu Teatralnym 3, w której szefuje Sanad Changepuen.
W tych restauracjach zjemy po tajsku.
Przeczytajcie też: Pierwszy Jazz przyjechał do Warszawy
Dodatkowe informacje znajdziemy pod tym linkiem * *