PolskaPolskie restauracje w prestiżowym francuskim przewodniku
Polskie restauracje w prestiżowym francuskim przewodniku
W Paryżu zaprezentowana została kolejna edycja Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2009" opisującego najlepsze hotele i restauracje w Europie. Znalazły się w niej 32 polskie restauracje, po 16 z Krakowa i z Warszawy.
18.03.2009 | aktual.: 18.03.2009 09:43
Czerwona książeczka Michelin to swoista biblia dla kucharzy, koneserów najlepszych kuchni i turystów. Symbolem odnoszącym się do jakości restauracji są skrzyżowane łyżki i widelce (od jednego do pięciu), w odniesieniu do hoteli piktogram małego budynku. Pierwszy Czerwony Przewodnik Michelin powstał w 1900 roku, czerwona książeczka aż do 1920 roku była rozdawana za darmo.
Pierwszy przewodnik Michelin po polsku ukazał się w 2006 roku.
Marian Satała