Trwa ładowanie...
d3u6ay5
28-09-2012 06:00

Pierwsze na świecie muzeum lodów

Pierwsze we Włoszech i na świecie muzeum lodów zostało otwarte w miejscowości Anzola koło Bolonii. Zwiedzający mogą poznać historię lodów, sięgającą - według niektórych ekspertów - roku 1800 przed naszą erą, gdy w Mezopotamii używano śniegu do chłodzenia napojów.

d3u6ay5
d3u6ay5

Na wielkiej stałej ekspozycji w regionie Emilia-Romania, uważanym za kolebkę najlepszej włoskiej kuchni, zaprezentowano bogate dzieje i tradycję produkcji lodów. Największą atrakcją są różnego rodzaju degustacje wytwarzanych na miejscu przysmaków.

Muzeum zostało urządzone w jednym z budynków na terenie fabryki znanej na całym świecie włoskiej firmy produkującej maszyny do lodów. Przedstawione zostały pierwsze prymitywne sposoby ich wytwarzania w dawnych czasach oraz najnowocześniejsze urządzenia.

Jest też 10 tysięcy fotografii i archiwalnych dokumentów, które obrazują powolny rozkwit tej branży i bezdyskusyjny prymat Włoch w tej dziedzinie.

Przypomniano zasługi włoskiej księżnej Katarzyny Medycejskiej, żyjącej w XVI wieku, która była żoną króla Francji Henryka II i właśnie na jego dworze wprowadziła zwyczaj robienia sorbetów.

d3u6ay5

To już druga oryginalna inicjatywa potentata na rynku produkcji maszyn, który kilka lat wcześniej, również koło Bolonii powołał Uniwersytet Lodów, oblegany przez uczniów z całego świata.

W laboratoriach uniwersytetu uczestnicy płatnych kursów poznają tajniki wytwarzania lodów po to, by potem otworzyć włoskie lodziarnie w swoich krajach.

Uczniowie eksperymentują też z takimi nowinkami, jak lody o smaku czerwonego wina, oliwy, parmezanu czy bazylii.

d3u6ay5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3u6ay5
Więcej tematów